AI IS NIETS VOOR ONS, TOCH?
AI is de nieuwe electriciteit (en gebruikt zelf trouwens ook aardig wat electriciteit). Iedereen gebruikt het of gaat het gebruiken. De instap is recent heel laagdrempelig geworden, qua tijd en kosten. Dus kijk ik graag mee of AI toch iets voor jouw organisatie is. Hoeveel organisaties zijn er nog die besloten hebben toch maar geen electriciteit te gaan gebruiken?
IK HEB AL GENOEG MOOIE VERHALEN OVER AI GEHOORD; KAN JE OOK ECHT IETS LATEN ZIEN?
Doe ik graag, met voor jullie relevante voorbeelden. Als je dat wilt, doen we dat direct in een eerste gesprek, om een gevoel te krijgen hiervoor. Dit eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
GEBRUIK VAN AI ZIT VOL MET RISICO'S, TOCH? EVEN WACHTEN MISSCHIEN?
Met enig gezond verstand, en door AI in te zetten als een professionele assistent voor een menselijke professional, zijn de risico’s prima beheersbaar.
WE ZIJN AL HEEL VER MET HET GEBRUIK VAN AI, WAT ZOU JIJ DAN NOG KUNNEN BIEDEN?
Mooi! Als je behoefte hebt aan een 2nd opinion, over hoe het gaat, en of je misschien kansen laat liggen, of onbedoeld risico’s neemt, ben ik daar graag voor beschikbaar. Ook om te kijken of je strategie, of die nu opgeschreven is of gewoon blijkt uit de gemaakte keuzes, nog meer waarde zou kunnen leveren.
KUNNEN WE VOORZICHTIG BEGINNEN, OOK MET JOUW INZET?
Zeker. Als je wilt beginnen met een teammeeting met wat demonstraties van wat kan (en wat niet kan), en daarna verder wilt denken, geen probleem. Niets voor niets, dat wel, maar ook voor een korte inzet, zoals zo’n workshop, ben ik beschikbaar. Een Checkpoint4AI kan zo groot of klein zijn als je wilt.
WE HEBBEN AL CHATGPT, EN WETEN HOE HET WERKT - WAT KAN CHECKPOINT4AI DAN NOG BIEDEN?
Vanuit mijn brede ervaring en achtergrond, niet uitsluitend op het gebied van AI, kan ik meedenken of je er al genoeg waarde uithaalt voor je organisatie, en of je het optimaal georganiseerd hebt – en of je je bewust bent van de risico’s en grenzen. De techniek is mooi.. als start.
WE HEBBEN AL EEN AI-AFDELING, DUS EEN CHECKPOINT4AI LIJKT ONS NIET NODIG?
Graag denk ik mee, vanuit mijn bredere business ervaring, of de AI afdeling opgezet is voor succes, en snel genoeg bedrijfswaarde kan genereren. Het gaat over de mensen, over de strategie, over de levering en over de structuur – voor AI en voor Data samen. Een snel checkpoint4AI kan zien of er zaken aangescherpt kunnen worden, zodat er een werkelijke bijdrage met AI aan de doelstellingen van de organisatie wordt geleverd. Vastlopen in AI kan net zo makkelijk als dat men vroeger vastliep in IT, en misschien nog wel makkelijker..
AI, MACHINE LEARNING, DEEP LEARNING, GEN-AI: ALLEMAAL HETZELFDE?
De termen worden zeker door elkaar gebruikt. De Checkpoint4AI diensten leggen de nadruk op het gebruik van de “AI Assistenten“, wat feitelijk Gen-AI (Generative AI) is. Dit betreffen namelijk de algemeen inzetbare AI toepassingen zoals ChatGPT, die zelf weer gebruik maken van veel onderliggende AI technieken, die je niet hoeft te kennen. Gen-AI zou je de ‘general purpose AI’ kunnen noemen, in te zetten op heel veel gebieden zonder verdere aanpassing.
Om het hele veld te beschrijven en het verschil tussen deze termen:
AI (Artificial Intelligence) is het brede speelveld om machines te maken die taken kunnen uitvoeren die normaliter ‘menselijke intelligentie’ nodig hebben.
ML (Machine Learning) is een deelgebied van AI, met de focus om machines te laten leren van data zonder daarvoor expliciet geprogrammeerd te hoeven worden.
DL (Deep Learning) is een deelgebied van ML, waar kunstmatige neurale networken worden gebruikt om te leren van grote hoeveelheden data. Qua techniek wordt hier gebruik gemaakt van dezelfde opzet als waar het menselijke brein mee werkt, alleen hebben de hersenen echte neurale netwerken.
Gen-AI (Generative AI), zoals Claude en ChatGPT, is een deelgebied van DL, om patronen te leren en te gebruiken bij het genereren van nieuwe informatie, zoals het beantwoorden van vragen. Gen-AI, gebruik makend van machine learning en deep learning, is de ‘general purpose’ toepassingsmogelijkheid van AI. De professional hoeft geen verstand van de AI-motor te hebben, maar verstand van zijn of haar eigen vakgebied waar hij of zij AI assistenten bij wil inzetten.
KAN EEN MACHINE DENKEN?
Filosofische vraag, want wat is denken, en hoe weet je of iemand (of iets) dat doet?
Het menselijke denken is in ieder geval anders dan wat artificial intelligence kan. Gezond verstand is een stuk beter ontwikkeld bij de mens. Begrip van de omgeving / context, gebaseerd op eigen ervaringen en emoties, is bij de mens meestal een stuk beter. Creativiteit en innovatie lijkt voorlopig toch een uitdaging voor AI – maar met veel data en een goede patroonherkenning kan AI wel heel veel.
De vraag die je niet stelde – leert AI net zoals een mens – is ook een belangrijke vraag. Misschien zitten hier nu nog wel de grootste verschillen in, want een mens leert vanaf zijn geboorte waarschijnlijk op een hele andere manier, veel efficienter ook, dan AI dat doet, met brute rekenkracht en veel data.
Maar, of een AI assistent nu kan denken of niet, de AI assistent kan een menselijke professional zeker helpen om zijn of haar werk beter en sneller te doen.
Copyright pictures: Kleurenspel boven pagina: Image by NoName_13 from Pixabay; Q&A: Image by Jose R. Cabello from Pixabay